Video tar mer plats i Google

Nu kan video ta mer plats i Google, det är kanske den hetaste nyheten från Google för oss som jobbar med sökmotoroptimering.

För att se hur det ser ut så kan du gör ett sök på “What does the fox say”

Google sökning: "What does the fox say"
Google sökning: “What does the fox say”

Istället för att visa 3-4 olika resultat så kan nu Google visa en stor thumbnail som ser ut som en inbäddad video, klick på bilden resulterar i en redirect till videons sida på Youtube där videon spelas upp automatiskt. Hittills har jag inte hittat några som spelas direkt i Google.

Om Google ville, så skulle vi kunna se videon direkt i Google utan att bli skickade till Youtube men den här lösningen är nog den bästa just nu och det finns flera anledningar till att tro det. 1. Det kan uppstå problem med EU, Google har lovat att visa konkurrenter i sina sökresultat.  2. Google Adsense annonserna kan visas två gånger, en gång när du googlar och en gång på Youtube.

Så nu är det inte lika lönsamt att optimera sina poster för sök relaterade till populära klipp på Youtube, som jag gjorde med What does the fox say. Det fungerade bra i början men nu är det inte längre värt besväret att försöka igen. Att optimera för sökfraser relaterade till en video, som Hur låter en Räv?, kan fortfarande ge mycket trafik.

Många ägare av sajter som kopierade Youtubes innehåll och fick flera tusen besökare varje dag från 2:a och 3:e positioner på youtuberelaterade sökfraser är nog lite sura just nu.