Vem får köpa .no domäner?

Vem är det egentligen som får köpa norska .no domännamn? Det händer att svenska domänåterförsäljare även säljer norska domäner, men får vem som helst köpa det?

Enligt nyhetsbrevet jag fick från nameISP så är det idag endast tillåtet för företaget registrerade i Norge, men snart kommer lagändring som tillåter även köp av privatpersoner som är norska medborgare.

Nu undrar ni säkert, vad gjorde privatpersonerna innan? Svaret är sociala medier och subdomänen “priv.no.” Priv.no. kräver att du anger ditt PID-nummer (NORID) vid köpet. Testade att googla sökord och fraser relaterade till “.priv.no” och det var inte alls många resultat. Så min gissning är att sociala medier och gratis bloggar var ett sätt för många privatpersonerna i Norge att ha en egen lilla plats på nätet.

hej-norge

Loopia har också skrivit om ändringen:

“En månad efter Norges nationaldag, klockan 10:00 den 17 juni 2014, öppnas portarna för norska privatpersoner att registrera .NO-domäner. Detta efter att Norpol (rådgivende organ for regelverksutvikling) ansåg att .NO skulle öppnas för alla i Norge.”

Nu kan alltså alla privatpersoner som är norska medborgare köpa .no domännamn utan PID-nummer (NORID).

Även om jag är glad för alla i Norge så är jag samtidigt lite ledsen över att vi i norden inte har någon form av samarbete, så att alla nordiska medborgare kan köpa domännamn utan någon närvaro i alla nordiska länder de vill köpa domänerna ifrån.

Notera: Lite oklart om det är lagar eller regler som bestämmer vem som får köpa norska domännamn. Varken Loopia eller NameISP har skrivit om det i sina bloggar.