Varför män bokas av festivaler

Varje sommar får vi höra om hur festivaler är överrepresenterade av män, många gör utspel och påstår att det är bara ren sexism men är det verkligen så?

Gång på gång får vi höra från feministerna att det är dags för könskvotering, något många inte vill då det går över gränsen enligt många.

Bråvalla har tidigare sagt att de inte vill avslöja sina affärshemligheter – varför de prioriterar kända etablerade artister och band (som ofta består av män) före nya moderna kvinnliga popartister, men nyligen har jag hört en teori från självaste Sveriges Radio – kanalen P3 som annars väldigt kända för just sin feministiska agendan. Det har inget med sexism att göra och låter logiskt.

Anledningen till att 20 år gamla band och artister bokas är pris i kombination med deras målgrupp. En artist som Rihanna kostar hur mycket pengar som helst att boka, och är kanske inte det smartaste valet för en festival som vill locka så stor publik som möjligt med en begränsad budget. Dessutom så är radiomusik inte alltid en hit när den spelas live inför en publik. Om en festival istället bokas låt oss säga; In Flames, Robbie Williams, Prodigy och några andra för samma pengar så kan dessa artister sälja fler biljetter och målgruppen för så etablerade artister är ofta något äldre än 25 år med jobb och pengar att spendera. Artister som Justin Bieber är kanske gigantiska men lyssnas ofta av tonåringar som inte kommer att gå på en festival, och en bokning kostar väldigt mycket pengar.

Sen så finns det många festivaler som specialiserar sig på Rock och Metal som är mansdominerade musikgenrer och etablerade kvinnliga artister/band som finns är svåra att få tag då många festivaler konkurrerar om dem. Av flera undersökningar jag har tagit del av, kan tyvärr inte länka men ni får lita på mig eller googla, så lyssnar män generellt på mer extrema/hårdare musikstilar än kvinnor. Alla musikstilar har tyngre och mer extrema sub-genrer; elektroniskt, rap & metal och dessa lyssnas ofta av just män. Ett exempel jag minns tydligt från alla mina timmar framför TVn är Pink, när hon började sjunga i mer rockiga låtar så började fler män lyssna på hennes låtar.

Ta allt det här med en nypa salt, har inte länkat till några källor, men jag är säker på att den som verkligen vill kan gräva fram informationen som tyder på att det här är sant. Allt behöver inte alltid vara sexism, ibland är det bara kapitalism.

Notera även att 80% av registrerade musiker hos STIM är män, så en könsfördelning 50/50  på alla festivaler skulle inte spegla verkligheten. Men det finns säkert en marknad för feministiska festivaler, och jag har hört att det finns/har funnits festivaler eller events där bara kvinnor får vara med.

man-kvinna