Vad vet Google om våra bilder?

Vad vet Google om våra bilder? Kan det vara så enkelt som “ingenting”?

Den som har jobbat med sökmotoroptimering för bilder vet att det är inte riktigt så enkelt för det finns väldigt mycket information om bilder som Google kan veta utan att se det som finns på bilderna.

Här är en lista av fakta och spekulationer om vad Google vet om bilderna på nätet.

  1. Bildstorlek
  2. Mönster
  3. Färg
  4. Ansikten
  5. Upplösning

Bildstorlek eller filstorlek är lätt att se, olika mönster och färger vet vi att Google kan se eftersom vi kan söka olika bilder i specifika färger och ansikten kan Google känna igen precis som Facebook. Jag har även läst att Google Glass kommer att få facial recognition så tekniken finns där. Upplösning och storlek spelar roll, Google vill visa de bästa bilderna i sina sökresultat. Väldigt små bilder brukar inte ranka lika bra som de som är lite större.

Så vad kan Google göra med informationen? Väldigt mycket faktiskt. De kan se var en bild upptäcktes först, när andra börjar återanvända och ändra den. Google bör även kunna se när en bild sticker ut ur mängden för mycket, och filtrera bort den t.ex. vid sök av “Fredrik Reinfeldt” så att hans ansikte finns på alla bilder.

Google är en smart sökmotor, ingen eller väldigt få vet vad exakt den kan göra och hur smart den är, men med all säkerhet kan man säga att det är den smartaste sökmotorn där ute just nu.

Så vad betyder allt detta? Inte så mycket förutom att Google kanske inte alltid vet vad som finns på bilderna men nästan alltid om det som finns runt omkring dem. Och en annan sak som är värd att tänka på. Om din bild konkurrerar med en annan i sökresultaten, se till att din bild är unik och är inte bara en kopia av en bild som redan finns hos en av dina konkurrenter.