Vad Betyder BAE?

Ni kanske har sett ordet BAE användas i sms, chattmeddelanden, roliga bilder med text som har delats på sociala medier eller någon annanstans på nätet. Och det är inte så konstigt då BAE är för 2015 vad Yolo var för 2013, alltså en av de mest populära sökfraserna i Google. Människor över hela världen som kommer i kontakt med det engelska språket på nätet undrar vad BAE egentligen betyder för något då det känns som att någon hela tiden kallar någon annan för sin bae, speciellt användarna på Instagram men även vanliga nyhetssajter som riktar sig till lite yngre publik.

Nyheter24 skriver om Reinfeldts nya bae
Nyheter24 skriver om Reinfeldts nya bae

I Sverige är vi ständigt uppkopplade och får många av våra nyheter direkt från USA, och därför får ta del av många nya förkortningar som BAE så fort de blir populära där.

vad-fan-betyder-bae
Här har vi en twittrare som undrar vad BAE betyder, och får många interaktioner från andra som undrar detsamma.

Så vad är BAE?

Jag kommer att gå igenom flera olika så kallade “teorier” och förklaringar nedan, men det korta svaret är att BAE är en förkortning för BABE. Babe är inte ett svårt ord att stava, och det är bara ett tecken mer än BAE men förkortningen låter något coolare och just nu även trendigare. Så ordet används mellan olika personer i någon form av förhållande, när de gullar med varandra -skicka gulliga sms till varandra och så vidare. Kan även vara så att någons partner beskrivs av andra, oftast när det gäller personer som är nykära.

BAE är det gulliga smeknamnet på någon du eller någon annan är kär i, men till skillnad från andra smeknamn så kan alla andra förstå att det är ett smeknamn och att tanken bakom är att det ska låta gulligt.

BAE
Mitt försök till att illustrera det populära ordet BAE med en bild, med hjälp av photoshop

BAE kan även vara en förkortning för “Before Anyone Else”, men den här förkortningen sägs ha kommit efter att BAE hade blivit en populär förkortning för BABE.

Jag vet inte hur populärt det är att säga BAE om någon i Danmark, men där betyder BAE – “Bæ” – inget annat än BAJS. I alla fall på danska.

Onödigt men intressant, Bæ betyder bä på norska, som i “Bæ, bæ lille lam”

Bae är ett namn som används av 8 män och 2 kvinnor i Sverige – Informationen kom från en konstig sida så jag dubbelkollade på Eniro och ja, Bae är ett asiatiskt efternamn.

Pharrell Williams – Come Get It Bae

Pharrell Williams har gjort en låt som har “Bae” i namnet “Come Get it Bae” och det gav Bae ännu mer uppmärksamhet då hans låtar ofta spelas på radio. Äldre publik kom i kontakt med den nya heta förkortningen och yngre började använda  ordet på sociala medier i en ännu större utsträckning. Musikvideon kom ut i Juli 2014 och låten har enligt wikipedia kommit ut så tidigt som Maj 2014, så det är mycket möjligt att Pharrell Williams har gjort för Bae vad Drake gjorde för Yolo. Alltså hjälpt Bae att bli en mer folklig och trendig förkortning.

Bae i Google Trends

Med Googles verktyg Google Trends kan vi se att BAEs popularitet har legat på en stabil nivå i flera år, men i februari började fler söka på “bae” eller sökfraser med ordet i.

BAE i Google
BAE i Google Trends – 2014 var året då vi lärde oss att använda BAE som förkortning.

Redan innan Maj, då låten Come Get it Bae kom ut, har kurvan börjat pekat uppåt men i Maj och lite senare i Juni då musikvideon kom ut så var det fler än någonsin sökt på bae. Och trenden fortsatte fram till nu eftersom fler och fler började använda ordet, och fler och fler började undrar vad bae betyder. Jag är ingen “fan” av hans musik, men det är möjligt att låten läckte innan officiella release eller att han har nämnt namnet i någon intervju innan releasen.