Vad är Vine?

Vad är vine för något? Det är frågan som måste ställer sig nu, det nya sociala nätverket för video har fått mycket uppmärksamhet i medier och har kallats “Instagram för video”. Men Vines design är egentligen mer likt Twitter än Instagram, med innehåll som liknar det vi hittar på Tumblr (roliga rörliga bilder eller korta klipp). Fler likheter mellan Twitter och Vine blir det även i framtiden då Twitter har nu köpt upp företaget.

Så vad är Vine?

Vine är ett socialt nätverk för video som nu ägs av Twitter. Vine är också det man kallar videouppdateringarna på Vine som kan vara ett eller flera ihopklippta korta klipp. Vine är ett klipp på sju sekunder som loopar, användaren väljer själv om det ska vara många stillbilder eller en sammanhängande film. Det är nog enklast att förklara genom att visa några Vines, här är några exempel: 1, 2, 3.

Vines är anpassade för spridning på andra sociala medier och bloggar, varje Vine har sin egen sida med sociala delningsfunktioner och kod som man kan anpassa genom att klicka på “embed” för att sedan kopiera och klistra in på en webbplats/blogg.

Så här ser en Vine-sida ut
Så här ser en Vine-sida ut, till vänster finns en länk som heter “embed”
Vine embed
En klick på embed leder till den här sidan

På embed-sidan kan man anpassa koden, storlek och om ljudet ska spelas upp automatiskt eller ej. Jag rekommenderar standardinställningen “off/av” :)

Vine är det perfekta alternativet till Youtube om du råkar sitta på bussen med en smartphone som har en 3G internet som är allt annat än snabb. Vines är mycket lättare och snabbare att ladda än flera minuters långa klipp på Youtube.

Precis som på andra sociala nätverk så kan du följa dina favoriter och vänner, samt avfölja när du känner för det. Sedan får du alla uppdateringar från människor du följer i ditt flöde som kommer upp direkt efter att du hade loggat in, sedan är det bara att scrolla ner och njuta av all kreativitet så många människor har på denna planet.

Hur fungerar Vine? – att komma igång

Det är superenkelt att komma igång, ladda ner appen till din smartphone och logga in genom att associera ditt konto med twitterkontot eller e-postadress. Kopplar du kontot till Twitter så importeras alla profilinställning och profilbilden, rekommenderas då du kan spara tid!

Inne i appen får du upp ditt flöde, utan vänner visas bara så kallade Editor’s Pick. De är oftast väldigt bra och underhållande men du kan upptäcka fler genom att klicka på ikonen längst uppe som liknar ett öga (positionen kan vara ändrat i iPhones). Ögat leder till en sida med olika kategorier och man kan även välja att titta på populära vines just nu samt vines som håller på att bli populära.

Klickar du på din profilsida, ikonen som ser ut som människa, så finns det en knapp som heter “hitta personer”. Klicka/tryck på den och importera vänner via twitter, e-post och sms. Du kan även söka efter människor, t.ex. om du vet att någon av dina vänner finns där men du orkar inte skicka sms med inbjudan eller om du vet att någon person är kända för sina vines och du vill hitta just den personen.

I Android versionen går det bara att följa och se Vines, appen saknar stöd för skapandet av Vine men jag uppdaterar sidan så fort Android börjar stödja funktionen. Ni som har iPhone kan även leka med skapandet av Vine.

Vine i mobilen, iPhone och Android

Logga in och skapa Vines, vi vill se din katt in action!
Logga in och skapa Vines, vi vill se din katt in action!

Vine har från början endast funnits till iPhones men idag finns Vine för PC samt Android, iOS och Windows Phones. Vine kan också användas på surfplattor.

 

Du kan logga in på Vine på din dator i alla webbläsare, många funktioner saknas men du kan följa ditt flöde. Gå till vine.co och klicka på logga in.

iOS, eller iPhone-versionen kan hittas på iTunes. I den här versionen kan du använda alla funktioner och den stödjer iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S och iPhone 5 (Vine-appen är optimerad i första hand för iPhone 5 eller senare modeller) men även iPod touch tredje, fjärde och femte generation. Surfplattorna stöds om de körs på iOS 5 eller senare versioner.

Android-versionen verkar inte vara klar än, allt funkar förutom att skapa Vines. Den enkla versionen till Android kan du ladda ner på Google Play.

  • Anna

    Älskar roliga vines som denna:
    https://vine.co/v/hVAgIUlP9z5

    Så många kreativa människor som kan uttrycka sig själva med så enkla medel, lovin’ it!