Vad är instagram?

Här kommer ett långt blogginlägg om Instagram som besvarar frågan “Vad är instagram?” och “Hur kan den användas?”. Jag kände mig tvungen att förklara det efter alla spekulationer i medier om kränkningar i Göteborg. Instagram, till skillnad från Facebook, används främst av unga på sina iPhones eller Androider och det kan vara svårt för vuxna att  hänga med. Mycket av informationen som finns på Internet är gammal från tiden då Instagram bara fanns för iPhone men så ser det inte ut idag.

Så vad är Instagram?

Instagram är en gratis fotodelningsapplikation och socialt nätverk som från början var bara tillgänglig för Iphone-smartphones men nu finns även för Android, Windows phone 7-8 osv.. och surfplattor som iPad. Du kan även göra en hel del på statigr.am via webben på din dator. Det som gjorde Instagram så populärt var hur simpelt det var att använda appen till att sprida sina bilder på sociala nätverk, på bara några touch kunde vem som helst sprida sin bild på flera sociala nätverk via Instagram. Förutom det kunde man även göra bilderna snyggare genom olika foto-effekter som fanns tillgängliga helt gratis.

Året 2012 köptes Instagram upp av Facebook för en miljard US Dollar vilket gjorde många användare oroliga och de hade alla anledningar till att bli det. Bara för några månader sedan hade Instagram tagit bort funktionen som gjorde det möjligt att ladda upp bilder på Twitter via appen, om du delar en bild på Twitter via Instagram idag så kommer du bara att dela en länk till Instagrambilden.

Hur fungerar Instagram?

Så här kommer du igång med fotodelningen på din smartphone. Börja med att ladda ner Instagram från Itunes eller Android Market (Google Play) och installera. Skapa en inloggning på Instagram och logga in.

Instagram för Android
Instagram för Android

När du är äntligen inne kommer du till Instagram-feed, här ser du bilder från personer du har valt att följa. Det är här alla kommer att skryta om vilka fester de är på och vilka dyra eller snygga prylar som var köpta. Du kan kommentera andras bilder, gilla dem genom att klicka på hjärtat under bilderna eller helt enkelt ignorera allt och bläddra ner till nästa bild.

Pilen längst uppe till höger är refresh, uppdaterar Instagram-feed och visar senaste bilder från personer du följer.

Längst nere ser du Instagram-meny som består av 5 knappar.

 • Home – Hus
 • Explore – Stjärna
 • Instagram
 • Heart – Hjärta
 • Din profil

Home är din startsida d.v.s. Instagram-feed ditt du kom direkt efter du loggade in. Explore, det är  här du kan upptäcka nytt och söka efter nya personer att följa genom att klicka på förstoringsglaset längst uppe till höger. Instagram, ikonen i mitten, låter dig välja varifrån bilden ska hämtas. Vill du fota ny eller hämta en bild från galleriet? Heart visar interaktioner, t.ex. när någon kommenterar, gillar dina bilder eller börjar följa dig. Sista ikonen, din profil, visar din presentation och senaste bilder som du har laddat upp.

Nu vet du nästan allt om vad Instagram är och hur den fungerar, nästan allt. Nu återstår bara det viktigaste, att ladda upp en bild och välja rätt Instagram-effekt!

När du har valt en bild ur galleriet, eller fotograferat och skapat en ny, kommer Instagram att vilja klippa bilden så att den blir mindre i storlek och lättare att dela. Klipp bilden och tryck på OK-knappen. Nu kan du se hur bilden kommer att se ut och längst nere kan du välja en miljon olika foto-effekter som finns tillgängliga. Här är några som finns just nu i min Android HTC:

Normal, Amaro, Mayfair, Rise, Hudson, Valencia, X-pro, Sierra, Willow, Lo-FI, Earlybird, Sutro, Toaster, Brannan, Inkwell, Walden, Hefe, Nashville, 1977 och Kelvin.

Du kan läsa mer om de olika Instagram effekterna som finns och se exakt hur de förändrar olika bilder här: Mashable.

Längst uppe ska du kunna vända på bilden, lägga till fotoram och en hel del annat konstigt som aldrig används.

När du har valt effekt är det dags att gå vidare och det gör du genom att klicka på den blåa pilen längst uppe till höger. När bilden har bearbetats är det dags att lägga till bildtext (texten kommer att visas under bilden när den är publicerad) och välja på vilka sociala nätverk, förutom Instagram, den ska delas på. Delning är inte ett krav men det är ganska praktiskt att dela bilder på ett knapptryck istället för att logga in på alla andra sociala nätverk och göra allt manuellt. Idag kan du dela bilder på Flickr, twitter, Facebook, Tumblr och Foursquare. Allt som är kvar nu är att trycka på den blåa pilen längst uppe till höger och it’s done!

Mer om Instagram och vad är hashtaggar bra för?

Du kan tagga dina bilder med hastaggar så att människor som inte följer dig kan hitta dina bilder, #Stockholm är en av de populäraste hashtaggarna i Sverige just nu. På hashgr.am kan du se bilder på datorn som laddas upp på Instagram med olika taggar.

Med SnapWidget kan du visa dina Instagrambilder på din blogg. Simpel widget med snygg design.

Nu vet ni vad Instagram är och hur den fungerar. Gå ut , var kreativa och sprid era känslor med lunchbilder och så vidare..

 • Golden 42

  Detta var till STOR hjälp!!!!!
  TACK!!!!

 • Tove

  Tack, jättebra beskrivet för en novis!

 • jkefoi0890gi

  Hmmm! bra skrivet å seriöst också.

 • En Mamma

  Hur ser det ut vad gäller äganderätten till de bilder man lägger up?
  Kan man ta bort bilder från instagram?
  Vilka kan se dem?
  Finns det någon censur?

  • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

   Du kan bestämma själv vilka som ska se dina bilder, men som allt annat på Internet, ingenting är privat till 100%.

   Det där med äganderätt är lite svårt, du får nog ta och läsa i deras Terms of Service för att vara på den säkra sidan men jag har för mig att användarna äger sina bilder.

   Det ska gå att ta bort sina egna bilder, iaf på i mobilen. På webben hittar jag ingen “raderaknapp”. I appen, gå till bilden och nere i vänstra hörnet finns det en ikon med tre prickar.

 • elektronikfreak

  Kan man använda sig av INSTAGRAM via vanlig stationär dator med ADSL-uppkoppling? Har bara en gammal SIEMENS M75 som i princip bara går att ringa o skicka SMS på. :-(

  • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

   Hej, det tror jag att man kan, se:

   http://instagram.com/

   Från början var det endast en app men nu har Facebook köpt upp Instagram och verkar vilja öppna upp den för fler.

   Från vad jag kan se så går det att logga in, leka med inställningar och se andras bilder via datorn. Men övriga funktioner på Instagram som att ladda upp bilder är inget som kan göras från en dator, inte än.

   Annars kan du testa andra sociala medier för bilder som Tumblr och Flickr, har appar och fungerar via webben. Flickr kan vara en app för iPhone, har dålig koll, men är helt säker på att Tumblr fungerar överallt för jag har ett konto där för mina random bilder.

 • Sigrid

  Hur får man en blå text på INSTAGRAM när man skriver i biografi?! och sen om man trycker där så står det (vill du gå in på safari)?!

 • Emma

  Jag har instagram för iphone, finns det en inställning som gör att jag kan kommentera eller gilla någons bild utan att det syns för mina följare att jag gjort det?

  • admin

   Det tror jag inte, men du kan säkert ha ett privatkonto så att ingen annan förutom dina följare ser vad du gillar.

  • http://www.alexseo.se/ Alexander Edbom

   Det tror jag inte :/
   Hittar inte heller något på Google om det.

   Men många besökare som är intresserade av Instagram besöker den här sidan varje dag, du kanske får något svar snart :)

 • Ana

  Men hur lägger man ut taggar då?ny på instagram

 • Lejila

  Tackar för en enkla förklaringen. Tydligt och klart. :-)

 • Kicki Sjögren

  Varför är inte instagram på iPhone synkad med instagtam på Ipaden ”
  Jag har instagram på båd mina enheter men det verkar vara två skilda konton går det att synka dem på något sätt ??

 • Roger

  Kan man följa en #tag på instagram ?

  • http://www.alexseo.se/ Alexander Edbom

   Min gissning är att Hashgr.am är till för att följa hashtaggar på Instagram (exempeL. http://hashgr.am/cookies). Den officiella appen är ganska kass, tror inte att man kan följa hashtaggar direkt i den.

 • King of Kings

  jag undrar hur man lägger ut bilder på andra på Instagram?

 • Berie M

  Hej jag har tagit bort min Instagram den senast tre dagar och jag har glömt bort lösenordet också. så skull fråga hur kan jag hitta den igen. Tack