Vad är Harlem Shake?

Vad är Harlem Shake för något? Det har varit mycket buzz kring Harlem Shake på sociala medier och gammelmedia, och det är lätt att förstå varför. Harlem Shake har (med hjälp av alla parodier) nått 1 miljard views på Youtube, snabbare än det mest sedda klippet Gangnam Style.

Harlem Shake och Eskista-dans

Harlem Shake är från början en dans från det tidiga 80-talet, som sedan blev mainstream 2001. Dansen är baserad på den östafrikanska dansen “Eskista”.

Det är svårt att förklara med ord, men här är ett klipp som visar två unga flickor dansa Eskista.

Amerikanska versionen av Harlem Shake som blev mainstream under 2000-talet ser ut så här:

Videon heter “The real Harlem Shake” och om ni läser kommentarer så kan ni se många upprörda människor yttra sig om den nya Harlem Shake-trenden. Det finns flera klipp där New Yorkers tycker att den nya Harlem Shake är rasistisk, de vita vill bara förolämpa svartas dans osv.. Många förstår inte vad de “vita” sysslar med när de skakar loss till låten som mentalt störda patienter ;)

Harlem Shake på Youtube och hur det hela började

Allt började med en låt, “Harlem Shake – Baauer”, och musikvideo till den:

Videon blev viral, fick mycket uppmärksamhet och många ville göra sin egen version. Den var perfekt på alla sätt, rätt tid (vi var trötta på Gangnam Style) och rätt plats (Youtube och sociala medier). Låten och videon var perfekt på alla sätt, rolig att titta på och kul att dansa till.

Så någon har gjort sin egen parodi och laddat upp The Harlem Shake v2

Och så började kriget om det mest bizzara Harlem Shake-videon på Youtube. Alla ville göra en parodi som skulle innehålla ännu fler galenskaper.

De första Harlem Shake parodierna spelades in på LAN (många datorer, många gamers, alla samlas och spelar i en lokal) och olika kontor över hela världen.

Hundratals Harlem Shakes var uppladdade på Youtube, de var oftast minst lika roliga klipp som originalet. De som spelade in hade roligt tillsammans under inspelningen, därför var det så många som hängde på! Det blev en “aktivitet” som många kunde göra ihop med sina vänner och bekanta.

Harlem Shake har blivit en Youtube-trend och många företag insåg att de kunde hänga på och få bra PR. Så många webbutiker från hela världen började göra sina egna Harlem Shakes för att visa hur roligt de har det på kontoret..

Det har gått så långt att till och med svenska brandmän gjorde en video, chefen där blev lite sur efter och hotade med att sparka de involverade. Jag hoppas att ingen brandman fick sparken för det där, klippet blev kanske det mest virala Harlem Shake klippet från Sverige och det var kanske den första versionen som var gjord av ett statligt ägt företag.

Idag spelas Harlem Shake på P3 nästan varje dag men låten är inte längre lika het (de flesta har tröttnat på att skaka loss). Jag hoppas att ni blev lite klokare av den här texten :)

  • Nata

    Shake, shake, shake, shake it

  • Alex

    harlem shake har blivit oldschool, det nya är Psy – Gentleman

  • Mark

    Känns som att Harlem Shake har dött ut ganska snabbt så fort låten blev kommersiell och upphovsrättsägarna blev giriga, och började parodier klipp på nätet.