Tumblr är nu populärare än blogg

Nu har “Tumblr” gått om blogg som ett av de mest sökta sökord på Google.

Det började i mitten av November men i december tog Tumblr över för första gången sedan starten 2007 och hade fler sökningar än blogg.

Tumblr vs Blog i Google Trends
Tumblr vs Blog i Google Trends

Enligt Google Trends var Tumblr nära på att gå om blogg redan i mitten av Augusti 2012 men det dröjde fyra månader innan kampen var över.

Så vad berättar datan ovanför om sökbeteendet 2012? Egentligen inte så mycket förutom att fler googlar Tumblr än Blogg, det är svårt att dra några slutsatser med så lite data.

Jag har även undersökt hur det ser ut för andra sociala nätverk och det visade sig att både Facebook och Twitter hade fått en liten ökning av sökningar i December.

Enligt mig kan det finnas flera orsaker till förändringen.

  1. Tumblr växer och används av fler.
  2. Vi var för fulla och lata i December för att skriva in hela url-adressen i webbläsaren, istället googlade vi det krångliga namnet Tumblr.
  3. Vi blir mer sociala på nätet i December när det är väldigt kallt ute.
  4. Färre bloggar på riktigt, istället väljer många enklare lösningar som mikrobloggar och andra typer av sociala medier.

Vad det än är så krävs det mycket mer data och fler undersökningar för att veta med all säkerhet. Jag personligen tror att det beror det på lite av allt som jag nämnde ovanför.