Terroröverlevaren Iryna Zamanova om livet efter

Ukrainska terroröverlevare Iryna Zamanova berättar utan filter om livet efter terrorattacken på Drottninggatan 2017. Första delen fokuserar på hennes tänder och allt kring det, andra delen som kommer upp så fort översättningen är färdig, handlar om hennes benprotes och hur det är att leva med den.

Livet efter 1/2: Tänder

Efter krocken slogs Iryna hårt mot marken och högra sidan av ansiktet träffade asfalten vilket resulterade i stora skador på hennes käke och tänder. Tänderna satt löst och hon fick utstå stora smärtor i tandköttet. Ett och ett halvt år, så lång tid tog hennes tandvårdsbehandling. Efter många svåra operationer har man lyckats återställa en del av tänderna, en del har man ersatt med nya och resten fick man dra ut. Då kunde hon börja tugga hårdare mat igen och tandvärken försvann.

Direkt efter kraschen fick hon även hjärnskakning, idag har hon ofta huvudvärk som reaktion på väderomslag och säsongförändringar. Hon har värk i hela kroppen, i synnerhet benet, skelettet och i högra armen.

Medicinen hon drack har lett till förstörelse av kroppens benvävnad, i synnerhet tänder och ben.

Som reaktion på stor konsumtion av medicin fick Iryna allergiska reaktioner, hon kunde riva sig själv tills det blödde, så hon vände sig till en hudläkare och de försökte sätta en diagnos på henne.

Nästan hela skadeståndet hon fick av svenska staten har gått till privat tandvård. Som medborgare i ett annat land utanför EU hade hon inte rätt till annat.

En insamling

Iryna och Therese
Foto: @thereseverdun på Twitter

I somras startade twitterprofilen Therese Verdun en insamling. Det fanns en stor opinion som inte uppskattade statens och regeringens behandling av Iryna och andra som drabbats av terrorattacken på Drottningsgatan. Inte nog med att skadeståndet var lågt i relation till hennes skador men hon fick inte heller nåd av regeringen, bara ett utvisningsbeslut efter att ha vittnat mot terroristen. Insamlingen har på kort tid nått långt över skadeståndet från svenska staten och det är nu bekräftat att hela summan är nu överförd.