Spelutveckling med GameSalad

Det är kanske ingen hemlighet att jag älskar spel, allt från PC- och konsolspel till Schack! Nu har jag upptäckt ett litet drag and drop program för spelutveckling utan krav på några som helst kodkunskaper. MirakelProgrammet heter GameSalad, där man ska enkelt kunna skapa spel för mobiler, surfplattor, webbläsare och snart även de senaste versionerna av windows!

Jag har börjat med att titta på video guider som förklarar hur man ska navigera i programmet och vad de olika funktionerna gör, samt hur det går till att skapa enkla spel som Flappy Birds. Det har tagit kanske 2-3 dagar av min tid! Men nu sitter jag och njuter av hur enkelt det är att skapa spel! Vid behov så finns det mycket hjälp att få på GameSalads forum där många gärna hjälper till om något är fel eller om du vill få förslag på olika lösning. Det finns även mycket hjälp att hämta på Youtube, och det tycker jag är det absolut bästa då det går att följa allt steg för steg.

Att skapa spel med GameSalad är lätt, men att skapa bra spel med GameSalad är svårare. Det finns många fula och tråkiga spel som var skapade med GameSalad men väldigt få som är bra. Några sticken finns och de sticker ut ur mängden inte bara för att de är lite underhållande men även för att någon har investerat tid och pengar i det. Grafiken är extremt viktig för att få snurr på ett spel och väcka någon som helst uppmärksamhet. Att bara ha bra grafik räcker oftast inte, det finns en mängd av snygga spel ute men de är oftast för tråkiga för att spela och inte värda att betala för. En kombination av grafik och grym spelupplevelse är alltid bäst, men det finns några undantag, där spel har lyckats slå igenom bara genom att vara extremt roliga.

Men livet har inte alltid varit blommor och fjärilar, min första upplevelse var allt annat än “woohooo, nu ska jag skapa spel det är så kul och enkelt”. Från början möttes jag av olika fel, krascher och funktioner som inte gjorde det de skulle. Men lite senare fick jag lite hjälp av andra GameSalad-användare.

Det jag behövde göra för att komma igång med GameSalad är:

  1. Uppdatera alla drivrutiner
  2. Starta Windows Update och lita på Microsoft
  3. .NET Frameworks är viktiga att ha installerade på datorn, speciellt .NET 4.5
  4. Gå till kontrollpanelen, Nationella Inställningar och Språkinställningar. Under Format finns ett mer avancerat alternativ, som i Windows 7 heter Ytterligare Inställningar. Klicka på den och där vill vi ändra Decimaltecken till punkt “.” och tusentalsavgränsare till komma “,”. Amerikaner är konstiga som inte följer europeiska standarder :)

Spelutveckling Dag 1

Idag var första gången jag började leka PÅ RIKTIGT, och påbörjat på mitt projekt. Men spelutveckling tar tid, även med GameSalad, speciellt i början. Så just nu har jag bara från 1 till 10 äpplen som automatiskt skapas när man kommer till nivå 1 :)

Spel och böcker för barn är något jag har varit intresserad av i flera år nu, de är inte så svåra att göra men det är inte många som lyckas att sticka ut ur mängden med sin unika stil. Jag tror att jag har det som krävs för att med tiden lyckas att få några hits. Och som med alla HITS så måste man först ha några missar, och jag tänker fortsätta att missa tills jag prickar rätt :)

Utveckling av mjukvara är framtiden, det tror jag. Så alla första steg till att börja programmera, även om det är drag and drop, är en investering i framtiden. Snart kommer alla barn att lära sig det i grundskolan, och då är det bra med några års erfarenhet innan de avslutar sina studier och börjar konkurrera om samma jobb :)