Skriva lösenord två gånger vid registrering

Jag har alltid undrat om det är verkligen nödvändigt att alltid skriva in lösenordet två gånger vid registrering på en sajt. Jag vet varför sajter vill att människor ska skriva sitt lösenord två gånger vid registrering, så att de inte skriver in fel lösenord. Men jag personligen har aldrig skrivit in fel lösenord utan att veta om det och ändra direkt efter, så jag kunde inte relatera till problemet innan det som hände i tisdags.

En bekant till mig skulle registrera sig på prisjakt.se, där behöver man inte skriva in lösenordet två gånger innan registrering. Du behöver bara skriva in e-mail, lösenord en gång och välja användarnamn.

Så direkt efter registreringen skulle en bekant till mig aktivera kontot via mail, veifiera sig så att prisjakt vet att det är inte spambots. Och vad hände? Jo, människan skrev in fel lösenord vid registrering och kunde inte logga in efter aktiveringen. Så människan bad om ett nytt lösenord och prisjakt skickade, men fler problem uppstod och jag förstår nu varför alla sajtägare bör undvika den här situationen. Efter aktiveringen valde människan att klicka på “logga in” (var redan inloggad på kontot efter aktiveringen) och fler fel uppstod, kunde inte logga in av någon anledning. Var det nya lösenordet fel igen eller var det något fel på prisjakt?

Vad som än hände så bör webbadministratörer undvika den här situationen då frustrationen hos den som misslyckas med att logga in bara växte varje gång något gick fel, och det kan leda till att den misslyckade nya medlemmen aldrig loggar in igen och bara lämnar sajten. Eller så går den till forum eller en betygsättningssajt och klagar på nätet, och uppmuntrar andra att göra detsamma.