Robin Stjernberg You Cover och Youtube

Svenska bandet Outtrigger gjorde en sjukt bra metal-cover på Robin Sjernbergs låt You och laddade upp på Youtube nästan direkt efter att Robin Stjernberg vann i den svenska Eurovision Song Contest 2013.

Redan från början har bandet bestämt sig för att göra en cover på den vinnande låten oavsett vilken låt det skulle bli, de visste att människor skulle söka efter den vinnande låten som galningar och de hade rätt. Youtube är den näst största sökmotorn i världen, och kanske den största sökmotorn för musik, ett perfekt val för sökmotormarknadsföring av ett band.

Så här såg det ut när jag gjorde en sökning på Youtube förra vecka:

you-youtube

Outtrigger rankar etta på Robin Stjernberg you cover och fick mycket utrymme i media när klippet började delas på sociala medier och allt fler hade sett videon. Idag har videon ca 280 000 views och 3000/127 – gilla/ogilla.

Så vad krävs det för att ett annat band ska kunna få samma uppmärksamhet som Outtrigger fick med sin You-cover? Allt handlar om rätt tid och rätt plats men det är inte allt, låten måste vara bra! Andra band måste försöka förstå sökbeteendet, göra bra musik och optimera för rätt sökord. Det handlar även om att vara unika, ännu en metal cover av nästa Eurovision vinnande låt måste vara mer än bara bra för samma spridning.

Människor är trötta på söta flickor, fina låtar som låter exakt likadant och skrivs av samma svenska gamla gubbar. Det är en av anledningar till varför Outtriggers cover på “Robin Stjernberg – You” har delats så många gånger och fick över 200 000 views så snabbt. Det och att Yohio vann hos svenska folket, missnöjet behövde uttryckas med konst och musik är en konstform som är lätt att dela på sociala medier.

  • Simon Peyron

    Tack så hemskt mycket Alexander för dina fina ord! Du ska veta att det betyder väldigt mycket för ett litet lokal band från Helsingborg som Outtrigger att läsa detta! Jag önskar dig allt det bästa och all lycka med skrivandet :) /Simon Outtrigger

    • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

      Tack och lycka till ;)