Regeringen efter Nya Zeeland vs Sri Lanka

Regeringen reagerar olika på terrordåd beroende på vilka terroristerna är, markerar gärna mot högerextremism men är mindre intresserade av det efter islamiska terrordåd. Efter de islamiska terrordåden är man antingen tyst eller försiktigare, och nämner inte motivet bakom.

Såg många tweets om politikers olika reaktioner efter terrordådet i Nya Zeeland och de i Sri Lanka igår och fick en idé, så i det här inlägget kommer jag redogöra hur vår regering reagerat efter de olika dåden på Twitter och om det finns något mönster.

Gita Nabavi efter Nya Zeeland vs Sri Lanka
Morgan Johansson Nya Zeeland vs Sri lanka

Av 22 ministrar är det 18 som twittrar mer eller mindre aktivt, och så har Stefan Löfven ett “statsministerkonto” som sällan någon skriver med.  Fem av dessa 19 har inte twitterkommenterar några av dåden. Övriga har tillsammans skrivit 5 tweets och gjort 9 delningar om terrorn i Sri Lanka, och 8 tweets samt gjort 17 delningar om terrorn i Nya Zeeland. Redan här ser man en viss skillnad, det är 3 tweets och 8 delningar fler om terrorn i Nya Zeeland eller 56% fler reaktioner om man så vill.

Men det är inte allt. Av de som bara kommenterat ett av dåden var det 7 som kommenterade terrorn i Nya Zeeland, men bara 3 terrorn i Sri Lanka. Jag har även räknat hur många gånger det ideologiska motivet nämns. I 9 olika tweets som ministrarna antigen skrivit eller delat har det framgått att motivet i Nya Zeeland var högerextremism. Och hur många gånger har de skrivit om motivet bakom terrorn i Sri Lanka kanske ni undrar, svaret är _N_O_L_L_

En person stack ut lite extra, nämligen  Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson. Han har kommenterat Sri Lanka-dåden med en egen tweet och två delningar. Lite annorlunda var det efter Nya Zeeland för då hade han skrivit också bara 1 egen tweet om dådet men delat andras hela 11 gånger!

Man kan sammanfatta reaktionerna med att regeringen gärna markerar mot högerextremism men inte den islamiska extremismen, och som konsekvens blir det färre tweets eller inga alls. Och sen så har vi en Morgan Johansson då som är en klass för sig.

Källor: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22

BONUS: Så här reagerade Fi:s nya partiledare Gita Nabavi

Gita Nabavi efter Nya Zeeland vs Sri Lanka
Gita Nabavi efter Nya Zeeland vs Sri Lanka