Radio app till mobilen, Android och iPhone

Det finns en radio-app som fungerar med de flesta mobiler, appen heter TuneIn Radio. TuneIn Radio fungerar med iPhone, iPad, Android, Windows Phone, BlackBerry, Palm och Samsung Bada. Du kan börja använda appen och lyssna på över 70 000 radiostationer kostnadsfritt men extra funktioner som att spela in musiken kostar pengar.

Med TuneIn Radio kan du lyssna på över 70 000 radiostationer från över hela världen, men den är även extra bra på att känna igen lokala stationer. Till Android kan du ladda ner appen på Google Play och till iPhone slash iPads är det iTunes som gäller. Du kan även lyssna på radio direkt via TuneIn Radio hemsidan som har många bra funktioner som att lyssna på utvalda artister som spelas just nu.

TuneIn Radio basic funktioner

Radio App
Radio App till din mobil

De här funktionerna får du tillgång till utan att uppgradera till TuneIn Radio Pro som låter dig att spela in. Det vill säga, du får tillgång till nästan allt helt gratis men vill du spela in så får du betala lite extra.

 • Radio-kategorier
 • Land och språk
 • Söka efter en låt eller program
 • Spara bra radiostationer och låtar som favoriter
 • Alarm
 • Spela upp radio i bakgrunden
 • Lokal radio
 • Senast spelat
 • Rekommenderat
 • Musikgenrer
 • Car mode

Radio-kategorier

Det finns många olika radiostationer som har sorterats i flera olika kategorier och några av de är; Nyheter, Pratradio, Podcast, Sport, Musik och Lokal radio. Kategorier underlättar sökningen och hjälper användaren att hitta rätt station. Det är inte problemfritt och kan kräva flera försök då många radiostationer kan blanda mellan nyheter och musik.

Land och språk-filter

Du kan filtrera stationerna efter land och språk, vill du t. ex. lyssna på radio från Tyskland på ryska så går det att hitta såna stationer ;) Vill du se alla svenska stationer så får du göra det också. Det finns många svenska webbstationer som är inte inkluderade i kategorin med lokala radiostationer.

Program och låtsökning

Du kan söka efter låtar och program som spelas just nu. Jag har aldrig testat själv den här funktionen men i teorin är den ganska bra. Vill du till exempel hitta stationen som sänder Rix MorronZoo så kan du säkert hitta det du söker, om sökningen görs på morgonen när sändningen sänds live.

Favoriter

Du kan spara låtar och radiostationer i dina favoriter så att du kan fortsätta lyssna på samma låt/station nästa gång du startar TuneIn Radio app.

Väckarklocka

Yeah, det finns alarm. Jag vet inte varför du skulle behöva den, då det redan finns väckarklockan i nästan alla smartphones i världen men there you go..

Musik i bakgrunden

Du kan spela upp radio i bakgrunden medan du gör annat som att twittra eller facebooka.

Lokal radio

Du kan lätt hitta svenska FM/AM stationer som sänds till vanliga radioapparater. Stationer som Bandit Rock, Rock Klassiker, Rix FM och allt det där..

Senast spelat

Du kan se de senaste låtar och stationer du lyssnade på vilket kan vara bra när du startar appen och vill lyssna på samma station som du lyssnade på dagen innan.

Musikgenrer

Du kan välja bland många olika musikgenrer och här är några exempel; musik från 60-90tal, alternativ rock, barnradio, disco, dansband, elektroniskt, hip hop, julmusik, R&B och Rock/metal. Det finns ca. 30 olika genrer att välja på, alla borde hitta något att lyssna på.

Rekommenderat

TuneIn Radio rekommenderar olika stationer baserat på vad du hade lyssnat på innan. Jag vet inte hur exakt det hela fungerar men jag gissar på att den ger förslag på stationer som spelar musik inom liknande genrer som du hade lyssnat på.

Car mode

Med car mode kan du söka det du vill lyssna på med rösten, säg t. ex. “listen to The Beatles” och (i teorin) hittar du station som spelar The Beatles som börjar spelas automatiskt i din app. Den fungerar på iOS (dvs iPhone/iPad) och Android, hur det är med andra typer av mobiler vet jag ej.

Spela in musik från radio med TuneIn Radio Pro

Du som gillar radio-appen kan fundera över att uppgradera för bara 33 kronor på Google Play eller på iTunes för $4,99. För dina pengar får du tillgång till funktionen som låter dig att spela in låtar och program och du kan stödja utvecklare bakom denna fantastiska radio-appen.

Det går att hitta andra appar som du kan spela in med helt gratis (i alla fall med “lite versioner”), precis som du kan spela in från SVT Play med PiratePlay, men om du vill stödja TuneIn Radio och vill spara tid så rekommenderar jag att uppgradera.

Nackdelar med appen

Det finns få nackdelar med appen, den är helt gratis och har många bra funktioner. Men det finns undantag, några individer har kalgat på att TuneIn Radio använder mycket bakgrundsdata och batteriet töms ganska snabbt.

Jag har själv använt den här radio-appen på min Android (som är lite bättre än iPhone, enligt mig) i flera år och har aldrig upplevt några extrema problem. Det kan vara problematiskt att streama med 3g, därför är det bra att välja stationer som är lätta att streama över nätet. Att lyssna på lokalradio är bättre med vanlig radio om du vill spara batteritiden, TuneIn är mer resurskrävande. De digitala radio-stationerna som fungerade bäst för mig var alla stationer från DI.FM.