Putin vill tysta oppositionen på nätet

Fredag den trettonde godkändes en ny lag i Ryssland, en lag som kan ge bloggare upp till ungefär 1 miljon svenska kronor i böter.

Det hela började i juni, böter för olovliga demonstrationer höjdes till en summa motsvarande en rysk årslön. Förutom det har ändringen i lagen gjort så att ryska myndigheter har rätt att blockera “svartlistade” sajter på nätet.

Putin
Putin vill tysta oppositionen

13:e juli godkändes en lag som kan ge böter upp till 1 miljon svenska kronor för “spridande av rykten utan bevis”. Så alla politiska bloggar, komedikanaler på Youtube och ryssar på andra sociala kanaler måste kunna bevisa det de skriver. T.ex. om du skulle leva i Ryssland och skriva “Putin ljuger!” på nätet så måste du kunna bevisa det annars blir det böter. Böter som är så höga att knappt någon i Ryssland har råd att betala förutom rika familjer.

Aleksej Navalnyj är en känd aktivist och popular extremist i Ryssland som ofta är väldigt frispråkig och säger gärna att Putin är en tjuv när han håller sina tal. Fortsätter han med det så kan jag lova er att han råker illa ut, eller i alla fall blir några miljoner fattigare.

Jag har aldrig förstått varför svenska medier och TT gillar Aleksej Navalnyj så mycket, även på wikipedia står det bara bra saker om honom. Det står ingenting om hans åsikter om bl.a. invandrare ;) Han lösningar på “invandrarproblem” i Ryssland liknar lite det SD propagerar för men är mer extrema.

Ryska myndigheter är alltid rädda för krig med USA men kriget kommer att starta inifrån. Men jag förstår Putin, det kan inte vara lätt att förstå Internet med tanke på politikerna i USA och Europa och deras internetpolitik.