Önskad domän-bugg i Google Webmaster Tools

Skulle välja önskad domän i Google Webmaster Tools igår men det gick inte så bra. Jag sökte efter en lösning på svenska men hittade ingen, hittade dock en sida på engelska som hjälpte mig.

I Google Webmaster Tools -> Webbplatskonfiguration -> Inställning ska man kunna välja hur en webbplats ska visas i Google, med eller utan www i början av URL (canonical för domännamn som det brukar kallas). Den här inställningen är mest till för att minska risken att få duplicerat innehåll, länkar med www och utan är faktiskt olika URLer med samma innehåll. Framför allt används den här inställningen av de som jobbar med sökmotoroptimering för Google. Google brukar vara bra på att hålla koll på det här men jag brukar välja att URLer ska börja med www. så att jag känner mig säker.

Önskad domän i Google Webmaster Tools
Önskad domän i Google Webmaster Tools

Anyway, när jag försökte välja önskad domän i Google Webmaster Tools till www. så fick jag en varning som försökte tvinga mig till att verifiera att jag äger webbplatsen, men jag har redan verifierat genom att koppla Google Webmaster Tools med Analytics..?

Lösningen är skrattretande, Google borde vara bättre än så. För att välja önskad domän så måste man verifiera både http://www.dinwebbplats.se och http://dinwebbplats.se (utan www). När du har gjort det kan du välja önskad domän och efter det kan du ta bort en av webbplatserna från ditt Google Webmaster Tools-konto så att du slipper se samma sida två gånger på ditt konto.