Metro: Last Light demo

Scrolla ner för att se Metro: Last Light gameplay och skippa bullshit om demo :)

Demo existerar inte längre, i alla fall för de stora spelen som Metro: Last Light. Bläddra ner för att se gameplay och videorecensioner.

Det finns många olika anledningar till att piratkopiera PC-spel och den försvinnande “demo” är en av dem. Demo är vad förr brukade vara ett smakprov av spelet som lät konsumenter provspela olika spel innan köpet och det fanns många fördelar med DEMO av ett spel (som spelet jag ser fram emot “Metro: Last Light” saknar).

Fördelar med spel-DEMO:

  1. Du kan se om spelet fungerar på just din dator. Alla datorer är olika och det är svårt att veta för vanliga människor om deras dator klarar av spelet, jag är en av de och brukar tänka i “nya” och “gamla” datorer. Nya borde klara av nya spel, gamla ska inte göra det men kan oftast klara av billiga spel.
  2. Se om spelet fungerar. Alldeles för många spel har släppts ospelbara fulla med buggar, så många att det är inte ens roligt längre.
  3. Du behöver inte köpa spel som inte fungerar eller inte känns bra, att få pengarna tillbaka för digitalt köpta spel är VÄLDIGT svårt även om konsumentverket vill få dig att tro något annat. Har du över 500 spel på ditt Steamkonto så vill du inte riskera att bli avstängd (och förlora alla spel på kontot) för du vågade ta den juridiska vägen och vågade stå för konsumenternas rättigheter.

Tyvärr så är det bara indie-spelutvecklare som förstår fördelen med DEMO, se Steam DEMO-sidan, stora spelutgivare har förstått att de inte tjänar så mycket på det. För vem skulle vilja köpa ett dåligt spel som SIM City 3? Istället har de börjat investera allt mer pengar i olika typer av spelmarknadsföring, där väldigt kontrollerade klipp på Youtube publiceras på utvalda populära kanaler. Där “speljournalister” inte får fråga vad som helst, och obekväma scener tas bort (inte alltid men det händer för ofta).

Metro 2034: Last Light Gameplay

IGN spelar Metro Last Light (16 minuter)

Totalbiscuit berättar för oss vad Metro Last Light är (för dig som har tid, 53 minuer med gameplay och kommentarer! Nästan lika bra som demo)

Alternativ till speldemo?

Så vad ska man göra när det inte finns några demos? Det finns många olika alternativ.

  1. Köp aldrig ett spel innan spelet har släppts, dvs inga pre-orders. Du kan aldrig veta om spelet fungerar, om buggar blir fixade eller när.
  2. Se vad andra spelare skriver. Kan de starta spelet? Finns det några buggar?
  3. Se vad utvecklare/utgivare skriver om spelets problem. Många utvecklare är aktiva på olika forum och uppmärksammar kända buggar.
  4. Youtube, youtube och youtube. Youtube har många aktiva spelkanaler med många prenumeranter. Hitta bra kanaler som du kan lita på, som inte kan köpas, och följ dem! Du kan se videorecensioner och/eller bara gameplay, att se någon annan spela är nästan lika bra som speldemo.
  5. Fråga utvecklare/utgivare/butiker om spelen fungerar på din dator. Utan demo är det svårt att vara säker, men om utvecklare/utgivare lovar att spelet ska fungerar så borde spelet fungera. Eller 6.
  6. Det här är olagligt men alternativet finns, ladda ner spelet olagligt och se om det fungerar.

Demo till spel söks fortfarande av många som växte upp med dem, men vad hittar de istället? Jag har googlat Metro: Last Light demo och hittade många resultat men inget speldemo.

Det jag hittade var gameplays och recensioner på Youtube, och okända bloggar som vill få besökare att ladda ner .rar filer.

Youtube ersätter demo och för många har demo blivit ett ord synonymt med Youtuberecensioner och gameplay. Att se om spelet fungerar på just din dator är svårt utan att veta något om hårdvaran och jag ser inga bra lagliga alternativ till det. Det är kanske därför så många spelare har gått över till PS3 och x-box, för där är tv-konsolerna lika och alla spel fungerar.

Jag skriver det här i hopp om att ranka bra på sökordet “Metro: Last Light demo” och kunna se ungefär hur många som fortfarande använder “demo” istället för gameplay och/eller recensioner (engelska review). Inlägget uppdateras med statistik om allt går som planerat. Nya Metro 2034 har inte kommit ut i Europa än så det borde finnas mycket trafik att hämta och analysera.