Länkar i Google, Bilder och Kartor byter plats

Det här är något konstigt jag märkte någon gång förra månaden, när jag ville hitta bilder och hamnade på en sida med kartor..  Jag minns inte exakt vad jag sökte efter men när jag klickade på det som jag då trodde var bilder så hamnade jag på Google Kartor (Google Maps). Så jag backade och tittade på länkarna i menyn längst uppe som jag brukar klicka på, av någon anledning var Kartor nu på platsen där länken till bildsök annars brukar vara.

Först trodde jag att Google bytte plats på dem, började spekulera i om Kartor är nu en söktjänst som används mer än bildsök. Men efter några tester insåg jag att Kartor ersätter Bilder bara när sökfrasen associeras med kartor, till exempel Stockholm.

Stockholm, då byter bilder och kartor plats med varandra
Sökte på “Stockholm” i Google, på bilden ser ni hur Kartor är nu den andra länken i menyn efter vanliga sök “Webben”

Men om vi googlar på något som inte associeras med kartor, t.ex. katter, så blir resultatet annorlunda.

Och nu söker jag på "katter" istället, då blir resultatet lite annorlunda.
Och nu söker jag på “katter” istället, då blir resultatet lite annorlunda. Kartor är nu den fjärde länken efter Webben, Bilder och Videor.

Nu är det Webben, Bilder, Videor och Kartor bara på fjärde plats!

Hur exakt sökordet associeras med kartor vet jag inte, men för minsta möjliga avvisningsfrekvens borde Google koppla sökord med x antal kartsök och x antal bildsök för att sedan visa länkarna efter antal sök sökordet associeras med.

För mig personligen är det här lite problematiskt, jag har vant mig vid tanken att bilder är den andra länken oavsett mitt sökord och jag klickar på den andra länken om jag vill söka bilder per automatik utan att tänka efter eller ta tiden och läsa vad det står. Men för vanliga användare så kan jag förstå hur Google tänker, visa det mest relevanta först.

Som allt annat på denna blogg, onödigt men intressant! Kan även inspirera till en förändring av menylänkar på era sajter! ;)

 • AA

  Det är sinnessjukt irriterande.

  • http://www.alexseo.se/ Alexander Edbom

   Haha ja, jag klickar alltid fel för jag är van att andra länken ska vara BILDER.. men nu känns det som att Kartor visas allt oftare som andra länken.

   Förstår inte att Google inte ser att många klickar fel, jag kan inte vara ensam. Och från Google Maps går det typ inte att gå direkt till bilder, måste backa..

 • Tim

  Jag blir också galen på detta. Sökte på mjölkdisk idag och då låg kartor före bilder. Sökte då på idiot, och då låg bilder först. Lackade och googlade på varför kartor och bilder byter plats, och kom in hit. Jag känner inte till någon stad som heter Mjölkdisk. Den fick dessutom noll träffar under kartor. Det här får Google styra upp.