Google Penguin 2.0

Googles rullade ut sin nya uppdatering av Penguin, Penguin 2.0, det skedde igår den 22:e maj 2013. Penguin är en algoritm som hittar spamlänkar och väljer ut sajter som bör straffas för det. Har du många extremt dåliga länkar från konstiga sajter som inte har något att göra med ditt innehåll så kan du räkna med att få besök av pingvinen.

pingvin 2.0
Ni som älskar copyright, vad säger ni nu när jag visar min paintversion av pingvinen?

Google räknar med att Penguin 2.0 påverkar ca. 2,3% av amerikanska sökresultat (USA – Google.com). Det är oklart hur många sökresultat som påverkades av pingvinen i Sverige (Google.se), men min gissning är att det var färre än i USA. Jag baserar min gissning på alla kommentarer på Twitter från olika personer som jobbar med sökmotoroptimering där länkar är viktigare än innehållet på sajten, och min egen bevakning av olika sökfraser i USA och Sverige.

Penguin 2.0, till skillnad från 1.0, ska hitta fler spamlänkar än den tidigare versionen. Den ska gå “djupare” och ska kunna identifiera fler länkspamtekniker.

Har du ingen koll på Penguin så kan jag rekommendera att se den här videon där Matt Cutts, jobbar för Googles Search Quality team, berättar mer om vad du kan förvänta dig från Google (sökmotorn) de kommande månaderna.

Penguin 2.0 och 1.0 ska i teorin endast påverka webbadministratörer som har försökt påverka sina positioner i Google med fula länkar (läs ovan), du som aldrig har jobbat med sökmotoroptimering som går ut på att länka till din sajt från andra mindre relevanta sajter borde vara lugn. Men för att vara säker, ta en titt på dina sökordspositioner i Google och se om de har förändrats efter den 22:a – 23:e maj 2013.