Google Autocomplete och kravallerna i Göteborg

Den här posten är om hur Google Autocomplete förändras, som exempel använder jag kravallerna i Göteborg 2012. Kravallerna i Göteborg fick mycket uppmärksamhet i medierna och det har resulterat i många förändringar i Googles Autocomplete förslag för sökningar.

För er som inte vet vad Google Autocomplete är så är det automatiska förslag som ges av Google till dig vid en sökning som visas på bilden nedan.

Google Autocomplete - Vad är Instagram?
Google Autocomplete – Vad är Instagram?

Min bild visar Googles autocomplete förslag på fyra mest populära sökningar som börjar med VAD ÄR.. Screenshot var gjord december 30 2012, några veckor efter kravallerna, men vad är Instagram är fortfarande med och är den tredje mest populära sökningen. Så har det inte alltid varit.

När medier tog upp nyheten om kravallerna i Göteborg, om Instragramkontot som  hängde ut unga tjejer OCH KILLAR (antifeministen i mig skrev det där sista) så började människor undra vad Instagram var. Det är egentligen inte så konstigt, allt vi pratar om i Sverige är Twitter och Facebook samtidigt som vi skrattar lite åt Googles försök att konkurrera med jättarna.

Så när alla stora tv-kanaler och tidningar börjar skriva om en sån där INSTAGRAM så börjar många googla för att hänga med allt som sägs och skrivs om kravallerna. Google märker direkt att vi har förändrat sökbeteendet och visar oss nya autocomplete sökförslag vid en sökning på vad är. För Google är det viktigt att vi hittar det vi letar efter, det ingår i deras affärsmodell, och autocomplete är ett sätt att hjälpa oss på vägen.