Google Adsense 970×90 = Sant!

Det är sant! Google Adsense får ett nytt annonsformat, 300×600, och det är bekräftat på Googles officiella blogg för Adsense.

Google fick mycket positivt feedback för deras nya 300×600 banner-storlek som har varit tillgänglig i flera månader nu och förra vecka introducerades en ny banner-storlek på Googles officiella Adsense-blog, 970×90.

970x90 banner i Google Display
Så här ser den ut, 970×90 banner som nu kommer att visas i Google Display, klicka på bilden för att se hela bilden i sin originalstorlek. (förminskad för mobila besökare)

Så stora banners kallas för super leaderboards och brukar ha bra click through rates (svårare att missa en stor bildannons än en liten, så de brukar få fler klick). Jag använder en stor banner på flera bloggar, även denna, och med goda resultat.

Det är bra med fler storlekar som 970×90, för då har webbadministratörer fler val och kan välja en Adsense super leaderboard istället för att blanda Google Adsense med andra ppc-nätverk för att ta större plats (endast 3 adsense-annonser får visas på en sida). Super leaderboards är inget nytt, många större sajter använder såna längst uppe på sina sajter eller till höger om innehållet i så kallade sidebars.

970×90 är fortfarande ett ganska litet format jämfört med vad vi kan se på Aftonbladet och liknande stora sajter, där gigantiskt stora annonser visas längst uppe (ovanför menyn). Går jag in på Aftonbladet just nu så ser jag en flash-annons från Komplett som är 1250×350~ vilket är liiite större än det Google introducerar nu (970×90).

Hur störande är det med så stora annonsformat som 970×90?

Jag tror inte att det är så störande som många tror, det beror på målgruppen och placeringen av bannern. Är det en stor banner längst uppe så är det väldigt lätt att bara scrolla ner, men är det en megastor banner mitt i innehållet så kan många besökare bli förbannade.

Det som också kan vara lite störande är att Google kommer att visa 160×600, 300×600 och 728×90 bildannonser i 970×90 boxen tills fler börjar annonsera med den nya storleken.