Exact Match Domäner tappar värde

Det verkar som att Google har nu uppdaterat deras algoritm och domäner med exact match har blivit straffade? Kanske inte straffade men tappat värde och det är fortfarande oklart vad exakt det innebär. 

Domännamn med exact matching har varit längre ett problem i Googles sökresultat. De kunde ranka väldigt på olika sökord bara för att de hade sökorden i domännamnet. Exact match domännamn kan se ut så här:

  • www.billigabilar.se – Försöker ranka på “Billiga bilar”
  • www.sökmotoroptimering.se -Försöker ranka på “Sökmotoroptimering”
  • www.mittnamnefternamn.se – Personlig blogg som vill ranka på ett namn
Matt Cutts - Exact match domains
Matt Cutts – Tweet om exact match domains

Uppdateringen ska bara påverka mindre än 1% av sökresultat och förhindra sajter med innehåll av dåligt kvalité att ranka bra. Men många rapporterar att många webbplatser med bra kvalitetsinnehåll har åkt ner från sida 1 till 2 eller 3.

När jag ville själv undersöka läget och googlade några sökfraser som “frisör +stad” så har jag märkt att webbsida 1 har åkt ner från sida 1 till sida 2 medan webbsida 2 har fortsatt att ranka 1:a. Båda webbplatser hade ungefär samma inlänkar, den största skillnaden var domännamnets ålder. Äldre domäner har inte påverkats lika mycket.

Så slutsatsen jag kan dra av den lilla data jag har tagit del av är att exact match domännamn som har några år på nacken har inte påverkats lika mycket som nya exact match domäner. Det märks även att webbsidor med många sociala delningar och bra innehåll har också blivit skadade av den här uppdateringen bara för att de hade exakt match domännamn.

Är du en av de som har tappat positioner efter den här uppdateringen? Mitt tips till dig är att jobba med kvalitetsinnehåll och skaffa fler inlänkar till webbplatsen.