9gag ger cred till sina användare

9gag har nu börjat ge cred till sina användare genom att lägga till vattenstämplar på alla nypublicerade bilder.

Tidigare har 9gag bara gjort reklam för 9gag.com under varje bild och det var lätt att klippa bort texten för tusentals administratörer för sajter som återpublicerar populärt innehåll på nätets heta sajter som 9gag. Allt som behövs för klippning är ett bildhanteringsprogram som MS paint eller photoshop. Men nu visar 9gag “användarnamn + 9gag” till höger eller vänster och gör reklam för sin Facebooksida längst nere under bilderna.

Här är två exempel, till höger på hur det såg ut förr och till vänster på hur det ser ut idag:

9gag förr och nu
9gag förr och nu

Varför har 9gag gjort så? 

Den första anledningen till förändringar är ganska uppenbar, minska spridning av bilder från 9gag utan att göra reklam för 9gag.com. Den andra, mindre uppenbara, kan vara  att gör det mer omoraliskt att klippa bort reklamen för då tar du även bort 9gags användarnamnet som publicerade eller kanske till och med skapade bilden. Nedre delen, reklam för Facebook, kommer att klippas bort av de flesta men minoriteten kommer att ge lite reklam för 9gags Facebook-sida.

9gag har på senaste tiden pushat sina konton på sociala medier, vilket är inte så konstigt då majoriteten av trafiken kommer därifrån. På sin Facebook sida har 9gag länkat till Twitterkontot i flera månader nu.

Vattenstämplar kan fungera för större sajter men är extremt irriterande för användarna, speciellt med tanke på att en stor majoritet av 9gags innehåll är faktiskt bara en återpublicering av det som har skapats på andra sociala nätverk och forum som 4chan. Men att användarna på 9gag får lite cred nu är positivt och det tycker nog de flesta som hänger där. Vi har fortfarande långt kvar till den perfekta plattformen för bilddelning, det bästa vi har idag är nog Pinterest och Tumblr men det vi behöver är en blandning mellan Tumblr och 9gag.